Hold samtalen i gang

Stop vold mod børn

Udgivet: 29. marts 2025 kl. 16:40
20250329 112139 Fra venstre Thomas Monberg, Peter Hummelgaard og Peter Sørensen

Forebyggelse af voldskriminalitet starter i barndommen

Kommunerne skal have bedre værktøjer og resurser, politiet og myndighederne skal have flere redskaber og vi skal gøre op med subkulturer, hvor vold bliver brugt til social kontrol. 

I dag inviterede Socialdemokratiet i Horsens Peter Sørensen, borgemester i Horsens (S), Thomas Monberg, folketingsmedlem fra Horsens (S) og justitsminister Peter Hummelgaard til en vigtig samtale med om indsatser for at forhindre vold mod børn.

Peter Hummelgaard har selv oplevet vold i hjemmet og har skrevet bogen "Der er noget vi skal tale om" om sine oplevelser og sine ideer til hvad samfundet kan gøre for at forhindre vold mod børn.

Vi tager samtalen om vold mod børn, fordi den aldrig må forstumme. Fordi vi skal hjælpe børn der mishandles. Fordi de her børn skal føle sig set. Og fordi vi skal bryde tabuet om vold i hjemmet.

Dem der begår voldkriminalitet. De er ofte vokset op i voldelige hjem. Man skal lære voldens sprog for selv at udøve vold. Så hvis vi vil forebygge voldskriminalitet, så tror jeg fuldt og helt på, at det starter i barndommen.

Peter Hummelgaard, justitsminister (S)

Socialdemokratiet på Christiansborg har gennemført en række initiativer for et bedre børneliv med blandt andet Barnets Lov og styrkelse af Børnehusene.

Men det er ikke nok. I dag oplever hvert 5. barn fysisk eller psykisk vold i hjemmet.

Som samfund skal vi være bedre til dels at få børnene ud af de hjem men også hjælpe udsatte familier, så volden forebygges.

Det er en kerneværdi i arbejderbevægelsen og Socialdemokratiet at tage et opgør med volden. Det har været en lang historisk kamp for at mindske voldskultur i Danmark.

Fra 1800-tallet, hvor socialdemokratiske Peter Sabroe kæmpede for børns rettigheder. Til 1930'erne, hvor Socialdemokratiske regeringer blandt andet afskaffede mestres ret til at slå lærlinge. Senere afskaffede Københavns Kommune spanskrøret i skolen og lærernes ret til at slå eleverne, som den første kommune i Danmark. I 1980'erne afskaffede partiet retten til at slå børnene på forsorgshjem. Senest i 1997 afskaffede den Socialdemokratisk ledet regering forældres ret til at slå deres børn.


Fakta

Børnehuse

Hvis der er viden eller mistanke om, at et barn har været udsat for overgreb, og når politi eller sygehusvæsen er involveret i sagen, skal en kommune benytte et børnehus som led i den børnefaglige undersøgelse.
I børnehusene samles relevante myndigheder for at sikre en koordineret og tværfaglig indsats af høj kvalitet. I huset møder barnet eller den unge professionelle, der er vant til at tale med børn og unge om overgreb. Det kan være politi, socialrådgivere og psykologer. Formålet er, at børn, der har været udsat for seksuelle eller voldelige overgreb, får en kvalificeret og skånsom indsats samlet på ét, børnevenligt sted.

Barnets Lov

Barnets lov er trådt i kraft den 1. januar 2024. Barnets lov styrker børns rettigheder på en række punkter. Børn får således partsstatus ved det 10. år. Det betyder blandt andet, at børnene har adgang til at klage over afgørelser. Med loven er det også muligt for børn selv at sige nej til samvær med deres forældre i en periode, lige som det er et krav, at man ser på støttebehovet hos alle søskende, når et barn bliver anbragt på grund af forældrenes omsorgssvigt. Samtidig har børn, hvis forældre eksempelvis har et misbrug eller står i en konfliktfyldt skilsmisse, ret til at opsøge behandling i en civilsamfundsorganisation uden forældrenes samtykke.